„Ki őrizné, ha mi nem?” – Térségi Ifjúsági Értékőr találkozó Szurdokpüspökiben

A Nógrád megyében található Szurdokpüspökiben (Nógrád megye) található Hanák Kolos Közösségi és Emlékház adott helyet a 2017. november 24-én a Művelődési Intézet Heves megyei irodája által szervezett Térségi Ifjúsági Értékőr találkozónak.

Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye egy-egy már értéktárral rendelkező települése (Tiszanána, Isaszeg, Szurdokpüspöki, Cibakháza) felől történt megkeresés nyomán merült fel egy Térségi ifjúsági szakmai találkozó létrehozásának lehetősége, amelynek során a Heves megyében Tiszanánán működő ÉRTIFI csoport megoszthatja értékőri tapasztalatait és bemutatja munkáját más, ifjúsági közösségeknek.

A több éve aktív értékfeltáró munkát végző, három Nógrádikum díjjal kitüntetett Szurdokpüspöki község nagy örömmel fogadta be az eseményt. A rendezvényt Pintér Ervin polgármester köszöntője indította, aki kiemelte a találkozón résztvevő ifjúsági szervezetek hagyományőrző és átörökítő szerepét. A Művelődési Intézet értéktári munkájáról, a térségi ifjúsági projekt létrehozásáról Dr. Kelemen Éva módszertani referens beszélt. A találkozón részt vett Hoffner Tibor a Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért egyesület elnöke, a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat vezető munkatársa is. Előadásában bemutatta a 2010-ben létrejött hálózat munkáját, a 2014 óta megrendezésre kerülő Ifjúsági Értékőr Táborokat és a több mint 500 fiatalt számláló értékőr közösséget.

A délelőtt további részében az ifjúsági csoportok bemutatkozása következett: 2015-ben jött létre a Művelődési Intézet projektje nyomán a tiszanánai ÉRTIFI csoport vezetője Lázár Tünde, a helyi IKSZT munkatársa. A fiatalok 8-10 fős csoportja az elmúlt évek során közel 100 kérdőívet vett fel a településen és a települési értéktár számos értékét ők terjesztették fel a helyi Értéktár Bizottság felé. A mintaértékű tevékenységük híre már átlépte a megyehatárt, és meghívást kaptak az I. Kárpát-medencei Ifjúsági Értékőr Találkozóra, Taliándörögdre, ahol a bemutatkozáson túl találkozhattak a dunántúli csoportok értékőreivel és azok munkájával.

A Pest megyei Isaszeg település ifjúsági csoportjának tevékenységét és a települési értékeket Martinkó Gábor, a Dózsa György Művelődési Ház munkatársa, és a településen található Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola és Szakgimnázium tanulói mutatták be.

Sándor Bence a 2013-ban alakult szurdokpüspöki Ifjúsági Egyesület elnöke. Az értékek feltárásában aktívan bekapcsolódó 10 fős csoport, a helyi hagyományőrző rendezvények és egyéb közösségépítő ifjúsági programok szervezésében is részt vesz.

A fiatalok bemutatkozása után Géczy Lászlóné, az települési Értéktár Bizottság elnöke és Hegedűs Éva bizottsági tag ismertették az értéktári munkájukat, és a felvett értékeket, majd körbevezették a résztvevőket a Hanák Kolos emlékére rendezett kiállításon. Büszkén mutatták meg a Nógrádikumjaikat igazoló okleveleket, amelyeket a Libakultusz, a Mária-kultusz és a Hanák Kolos turisztikai örökségét ápoló tevékenységéért kaptak. Igazi kuriózumnak számít a Diósi tanösvényt és a Muzsla valamint a Hanák Kolos emléktúra útvonalát bemutató természetes anyagokból kialakított makett, amelyet Tamásné Pisák Zsuzsanna, Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület kulturális program szervezője mutatott be. Szurdokpüspöki és a Mátra természeti kincseit (ásványok és egyéb kvarcváltozatok) a Kövek Pincéjében csodálhatták meg a fiatalok.

A délutánba nyúló program végén a Múltunk Házába tettek látogatást a résztvevők. A falu több mint ötven családja ajánlotta fel féltve őrzött kincseit, régi bútorait és tárgyait. Nevük olvasható azon az adománylevélen, melyre belépéskor először tekinthet a látogató. Igen gazdag néprajzi gyűjtemény jött létre, amely a múlt századi palóc élet tükre (ruházat, gazdasági élet, használati tárgyak).

A jó hangulatú, tapasztalatokban és élményekben gazdag találkozó végén egy jövőbeli Értékőr tábor igénye, már közvetlen célként megfogalmazódott mind a szervezők, mind a résztvevők részéről.

Dr. Kelemen Éva
módszertani referens
NMI Művelődési Intézet
Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
Észak-Magyarországi Központ